Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Vor Gud han er så fast en borg

Ugens vidnesbyrd, uge 14 2020. Sl 46,2-3.7-8.

Jeg kan godt lide at besøge historiske seværdigheder. Et sted, jeg har været flere gange, er i Wittenberg. Byen kaldes også Lutherstadt Wittenberg.

Når man nærmer sig byen, kan man ikke undgå at se kirketårnet ved slotskirken. Øverst oppe står der: ”Ein feste Burg ist unser Gott” – Vor Gud han er så fast en borg.

Det var den tyske kejser Wilhelm 2., der i 1892 lod salmens første to linjer indskrive med 2 meter høje bogstaver.

Salmen er skrevet af Martin Luther. Det er en af de mere kendte salmer, han har skrevet. Den er oversat til mange forskellige sprog. Salmen er skrevet i 1528, på et tidspunkt, hvor de evangeliske kristne havde det svært.

Inspiration til salmen ”Vor Gud han er så fast en borg” kommer fra Salme 46 i vores bibel. Her får den, der tror på Jesus, at vide, hvor en kristen kan søge tilflugt og finde styrke.

Hvor skal jeg bevæge mig hen? Ingen steder. Lyt til ordet, og læg mærke til, hvad der står:

Gud er vor tilflugt og styrke, altid at finde som hjælp i trængsler. Derfor frygter vi ikke, når jorden skælver, og bjergene vakler i havets dyb” (Sl 46,2-3). Og videre i vers 7-8:

”Folkene larmer, rigerne vakler, når han lader sin røst lyde, ryster jorden. Hærskarers Herre er med os, Jakobs Gud er vor borg.

Flere gange blev Luther truet på livet, fordi han gik imod den katolske kirke. En dag skulle han rejse tilbage til sit hjem i Wittenberg, og han blev truet på livet. Luther fik tilbudt beskyttelse af soldater på rejsen. Han svarede: Det kan godt være, du har masser af soldater, som vil beskytte mig, men Jakobs Gud er min borg – min beskytter.

Vor Gud han er så fast en borg,
han kan os vel bevare,
han var vor hjælp i al vor sorg,
vort værn i al vor fare;
den gamle Fjende led
er nu for alvor vred,
stor magt og argelist (lumskhed)
han samler mod os vist,
ej jorden har hans lige.

Det er godt at minde hinanden om dette i denne tid. For Jesu skyld, får du lov til at hvile i Guds borg. Og hvad betyder det? Det kan storme omkring os, vi kan møde modgang og prøvelser. Holder borgen? Kan fjenden ikke snige sig ind og frarøve os sejrskransen?

Hvis det stod til os selv, ville det gå galt. Men borgen er ikke os selv. Borgen er ikke vor tro. Borgen er Gud selv. Det er vor trøst. Han vil beskytte og bevare “os”, dvs. dem, der tror på hans Søn, Jesus Kristus.

Det giver sådan en forunderlig fred at synge vers 2. Det er Hærskarers Herre, som er med os, jf. Salme 46,8.

Vers 2:

Vor egen magt ej hjælpe kan,
let kan os Fjenden fælde;
men med os står den rette mand,
omgjordet med Guds vælde.
Det er den Herre Krist,
og sejer får han vist,
hærskarers Herre prud,
der er ej anden Gud,
han marken skal beholde.

Salmen slutter med dette i vers 4: ”Guds ord de nok skal lade stå.”

Hvad er vores våben? Det er Guds ord – et ord: JESUS.

I salmen forkynder Luther, at Gud er en uovervindelig beskyttelse, når Djævelen angriber. Det er han, fordi Kristus er med os. Kristus har båret alle menneskers synd, og derfor får Djævelen ikke noget ud af at angribe dem, der tror på Kristus som deres frelser. ”De har besejret ham (Fjenden) ved Lammets blod” (Åb 12,11).

Ein feste Burg ist unser Gott!

Udgivet af

Thomas Beck

Thomas Beck, viceskoleleder, Esbjerg

Thomas Beck

Thomas Beck, viceskoleleder, Esbjerg