Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Spindelvæv

Om hvilke livsværdier, man kan bygge sit liv på.

Spindelvæv ser både kunstfærdigt og flot ud. Vi kan se det hænge uden for vinduet, måske spændt ud mellem grenene på et træ eller liggende over buske og lyng.

Spindelvæv er et mesterværk. Imponerende og smukt, ikke mindst når det ligger der med dugdråber spredt ud over hele vævet. Så ligner det et perlestukket slør.

Men spindelvæv er ikke noget, man kan støtte sig til. Der skal ikke store berøringer til, før hele mesterværket braser sammen og er ødelagt. En støvklud, en fejekost eller en lille drengehånd. Så er værket spoleret. Smukt kan det se ud, men noget fast holdepunkt i tilværelsen er det ikke.

Og spindelvæv kan være livsfarligt, i hvert fald for små skabninger. For der befinder sig altid en fjende i nærheden. Spindelvæv er edderkoppens værk. Her er hjernen bag et kunstfærdigt, men livsfarligt bygningsværk. For det er her, edderkoppen med list forsøger at fange sit bytte. Det insekt, der havner i nettet, er prisgivet døden.

Fattige livsværdier

To gange i Bibelen tales der om spindelvæv. Og begge steder i forbindelse med mennesker, der ikke vil have med Gud at gøre:

Job 8,14: ”Hans sikkerhed er et sommerspind, hans tryghed er et spindelvæv.”

Og Es 59,5: ”De udruger slangeæg og væver edderkoppespind.”

Mennesker har altid ønsket at leve et rigt liv. Men mange oplever alligevel, at livet mislykkes. Og ofte skyldes det, at man fylder sig med de ting, som let forgår:

– Man stoler på sig selv. På egne kræfter, egne evner og muligheder.

– Man stoler på det, man ejer. Rigdom, venner, hus og ejendom.

– Og man stoler på drømme, forhåbninger og fremtidsplaner.

Alt dette kan se fint ud. Det kan virke både imponerende og flot. Men det er for lidt at bygge sit liv på. Det svigter så let. Og før du ved af det, ligger det hele i grus.

At leve sit liv borte fra Gud er at leve på denne måde.

De væver edderkoppespind.”

Hans tryghed er et spindelvæv.”

Fattigt er det menneske, der ikke har andre livsværdier end spindelvæv!

Spindelvævet – og klippen

Edderkoppen kan lære os noget om djævelen. Om Satan, sjælefjenden. Han kommer kun for at stjæle, myrde og ødelægge, lærte Jesus os. Han er tyven, som kun har til hensigt at ruinere et menneskeliv.

Det er derfor, han spinder sit net. Smukt kan det være, men farligt.

Mange ting i livet kan være vigtige og gode i sig selv. Men de er livsfarlige, når de bliver erstatninger for de livsværdier, Gud rækker os i sit Ord.

Spindelvæv kan aldrig bruges som et billede på Gud. I Bibelen er Gud tegnet med helt andre billeder: Han er en klippe. En borg. Et skjold. Og et tilflugtssted.

Det er derfor, du kan være tryg hos Gud. Han svigter aldrig, men er en ven, du kan stole på. Både i liv og i død.

Der er stor forskel på et spindelvæv og en klippe. På samme måde er der også forskel på den, som stoler på Herren – og den, som ikke gør det.

Hans tryghed er et spindelvæv.”

Sådan læste vi om dem, der ikke vil have med Gud at gøre.

Fra fødslen har jeg støttet mig til dig.”

Sådan vidner en salmist om Gud. Og om trygheden hos ham.

Døren ind til det trygge fællesskab med Gud bærer navnet Jesus. Den, som sætter sin lid til ham, er tryg i både tid og evighed.


Oversat af Henrik Gren Hansen fra p7.no.


Artiklen er fra Nyt Livs blad nr. 2-2012. Hele bladet kan læses her.

Lyd

Åbn lyd i nyt vindue
Downloads

Downloads

  • Lyd

Udgivet af

Johnn Hardang

Johnn Hardang, Bergen, radiopræst.

Johnn Hardang

Johnn Hardang, Bergen, radiopræst.