Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Se på Lammet

Joh 1,29. Om Jesus som det syndfri lam, der bar al verdens synd "ud i ørkenen".

Se, dér er Guds lam, som bærer verdens synd (Joh 1,29)

Det er Johannes Døber, der gør os opmærksom på dette, og vi får et underfuldt syn at se ved at følge hans opfordring. Som garanti for, at han taler sandt, anfører Johannes, at den, som sendte ham for at døbe med vand, havde sagt: ”Det er ham, du ser Ånden dale ned over og blive over, der døber med Helligånden.” Johannes havde set netop dette, da Jesus blev døbt. Derfor kunne han vidne om, at Jesus var Guds søn.

Ligesom i gammel tid var det Herren selv, der havde udvalgt lammet. Derfor ved vi også, at det er det rigtige. Det Gamle Testamente bestemte, at lammet skulle være et ”lydefrit lam”, et fejlfrit lam, og derfor kunne det tjene som et velbehageligt offer for Gud.

Når lammet i gammel tid skulle være uden fejl – uden alle de mærker, synden har sat på Guds skaberværk – så vil Herren dermed sige, at offerlammet måtte være uden synd. For hvis det selv var mærket af synd, kunne det ikke dø for andres synd, så måtte det dø for sin egen synd. Derfor hedder det om Jesus, at han kendte ikke til synd.

Han bar verdens synd. Vi følger Johannes Døbers opfordring og ser på ham – og hvad ser vi? Vi ser hver især vores egen synd lagt på ham. Alt, hvad jeg har fundet i mit liv af synd, i gerning og i ord og alle de skjulte synder i hjertet, som har afsløret sig i onde og urene tanker og begær – alt ser jeg overført på ham. Og så kan jeg ligesom Israel i gammel tid, der så bukken, som ypperstepræsten havde overført alle Israels børns misgerninger på – den buk, som blev ført ud i ørkenen – også få lov til at se mit hjerte og min samvittighed lettet for syndens byrde.

For lige så lidt som den buk kom tilbage – de synder, som bukken bar ud, blev taget helt bort – lige så lidt skal jeg fordømmes for mine synder.


Artiklen er fra Nyt Livs blad nr. 2-2019. Hele bladet kan læses her.


Takket være et samarbejde med Lumi Radio Aalborg kan denne og andre artikler også høres i lydudgave, indtalt af Inge Lise Schmidt.
Evt. fejl i lydfilen kan meldes til lumi@lumiradio.dk eller tlf. 5192 4628 (husk at angive minuttal for fejlen).

Lyd

Åbn lyd i nyt vindue
Downloads

Downloads

  • Lyd

Udgivet af

Martinius Svaabeck

Martinius Svaabeck (1864-1936) var forkynder i Luthersk Mission.

Martinius Svaabeck

Martinius Svaabeck (1864-1936) var forkynder i Luthersk Mission.