Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Olie og vin

Luk 10,34. Om hvordan Jesus vil lede os til glæde i evangeliet.

Han gik hen og hældte olie og vin i hans sår (Luk 10,34).

Jeg har aldrig i mit liv sprittet mine hænder så mange gange som i denne tid.

Flere gange dagligt hældes der sprit i hånden for at gnide det rundt i håndfladen og mellem hænderne. Det er ikke alle gange, det opleves lige behageligt. Har man et sår eller en rift i hånden, svier det. Årsagen finder man, når man ser på flaskens indhold. Den indeholder nemlig alkohol/sprit. Det har dermed den virkning at rense og slå bakterier ihjel – det, som er formålet med at spritte hænder.

Bibelverset er hentet fra lignelsen om den barmhjertige samaritaner. Baggrunden for at Jesus fortæller denne lignelse er, at han er i samtale med en lovkyndig. Han stiller spørgsmålet, hvad han skal gøre for at arve evigt liv.

Havde Jesus sagt til den lovkyndige, at han skulle elske Gud og sin næste, så godt han kunne, så var han gået derfra med troen på, at det var loven, der skulle give ham fred med Gud. Nu skulle han virkelig tage sin kristendom alvorligt!

Hvad var det egentlig, denne lovkyndige ville? Det møder vi i vers 29: ”Han ville retfærdiggøre sig selv.”

I stedet hælder Jesus vin i hans sår ved at få den lovkyndige til at sige, hvad Guds ord siger: ”Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din styrke og af hele dit sind, og din næste som dig selv” (Luk 10,27). Jesus ønsker, at loven skal have den virkning, at manden ser sit kristenliv som en beskidt klædning og bøjer sine knæ og beder: ”Herre frels mig” – ”Jesus, hæld olie i mine sår” – ”Jesus rens mig i dit blod.”

Jesus ønsker at hælde olie på denne fortabte synder, så han kan blive ren og få fred med Gud.

Når du hører Guds ord, gør loven sin virkning.

Den afslører hykleriet og din kristendom, som du gerne vil frelses ved. Hvor ofte følger vi ikke i det spor, som den lovkyndige går: Vi vil gerne forsvare vores kristendom ved at retfærdiggøre os selv.

I mødet med Guds ord smuldrer al vor herlighed. Alt det, vi sætter vort håb til hos os selv, forsvinder, jf. Sl 39,12: ”Når du straffer en mand for hans synd, knuser du det, han sætter pris på, som et møl.”

Hvad er der tilbage, når du tager et møl mellem dine fingre og klemmer? Intet – kun støv. Der er kun ét, som holder, når vi skal frem for Gud i dommen: Jesu blod.

Om den lovkyndige fik glæde af olien, ved vi ikke. I dag er der mange, som ikke vil høre evangeliet – og andre, som ikke kender evangeliet, selvom de hører eller læser det.

Lindrer olien dine sår? Trøster evangeliet din sjæl? Ved du, hvilken betydning Jesu blod har fået for dig i Himlen? Synger du af glæde: ”Jesus – det eneste, helligste, reneste?”

Hvor er det befriende at lytte til en forkyndelse, som rækker olie til de ømme sår. Hvor er det befriende at lytte til Guds ord, som vender blikket bort fra en selv og hen på ham, som siger: ”Det er fuldbragt.”

Jeg er blevet så glad for at læse bogen Se på Jesus af Marius Giverholt.

Til den 6. dag om morgenen skriver han ud fra verset ”Jesu, hans søns, blod renser os for al synd” (1 Joh 1,7):

Du er min dyrebare kilde mod al synd og urenhed, du Barmhjertighedens hus! Der kan jeg hver dag finde hvile med al min usselhed. Der forsvinder hver plet og rynke for Guds øjne, og sjælen bliver hvidere end sne.”


Artiklen er fra Nyt Livs blad nr. 1-2021. Hele bladet kan læses her.


Takket være et samarbejde med Lumi Radio Aalborg kan denne og andre artikler også høres i lydudgave, indtalt af Inge Lise Schmidt.
Evt. fejl i lydfilen kan meldes til lumi@lumiradio.dk eller tlf. 5192 4628 (husk at angive minuttal for fejlen).

Lyd

Åbn lyd i nyt vindue
Downloads

Downloads

  • Lyd

Udgivet af

Thomas Beck

Thomas Beck, viceskoleleder, Esbjerg

Thomas Beck

Thomas Beck, viceskoleleder, Esbjerg