Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Nu da du er lunken ...

Åb 3,16. Om hvordan vi som kristne værnes mod at blive lunkne.

Men nu, da du er lunken og hverken varm eller kold, vil jeg udspy dig af min mund” (Åb 3,16).

Sløv og halvhjertet

Jeg ville ønske, jeg var en mere brændende kristen. Ikke så ligeglad med mange ting. Jeg føler mig slet og ret lunken.”

Omtrent sådan beskriver nogle deres eget kristenliv. De er ikke så varme og så ivrige, som de burde være. Men de er heller ikke kolde og afvisende. De oplever, at de befinder sig et sted midt imellem: De føler sig som lunkne kristne.

Jo, sådan kan man tænke. Sådan kan man måle hjertetilstanden med udgangspunkt i en eller anden temperaturskala. Og resultatet af dette bliver følgende:

Varm betyder at være en helhjertet og glad kristen. Kold er at være en ikke-kristen. Altså et ufrelst menneske. Mens lunken ligger et sted midt imellem: Du er en sløv, halvhjertet og ligeglad kristen.

Den lunkne synes altid, at han læser for lidt i Bibelen. Og at han er for lidt aktiv i bøn. Han mangler frimodighed til at vidne om Jesus. Og føler sig helt hjælpeløs i kampen mod sine synder.

En lunken kristen er altid utilfreds med sig selv. Han ville ønske, at livet var helt anderledes. Han længes efter et dybere og rigere liv med Gud.

Det er den almindelige måde at tænke på.

Problemet i Laodikea

Men – er det sådan, vi skal forstå sendebrevet til Laodikea?

Nej, det tror jeg ikke. Nu skal du høre: Byen Laodikea lå i et område med mange varme kilder med vand. Og vandet fra disse kilder måtte byens indbygere ikke drikke. Det kunne være skadeligt – ja faktisk livstruende.

Lunkent vand kan næsten indeholde hvad som helst og ofte være et eldorado for bakterier og urenhed. Det iskolde vand er uproble-matisk. Det samme med kogende vand. Du kan drikke begge dele: både kogt vand og koldt vand.

Men det lunkne vand er farligt.

Og hør nu, hvad Jesus siger til menigheden i Laodikea: ”Gid du var enten kold eller varm!”

Hvorfor siger Jesus det sådan? Her fremstiller han jo både det varme og det kolde som noget positivt.

Svaret er, at både det varme og det kolde er udtryk for en sund og god tilstand. Det er det lunkne, der er farligt.

Læser vi hele sendebrevet til menigheden i Laodikea, hører vi ikke om nogen, der er utilfredse med deres eget kristenliv – hverken med bibellæsning, bøn eller vidnetjeneste.

Tværtimod. Menneskene i den menighed ser ud til at være strålende tilfredse med sig selv. Husker du, hvad de sagde – om deres eget kristenliv?

Jeg er rig, jeg har samlet til huse og mangler intet.”

Ikke rum for Jesus

Og netop dette er lunkenhed – i bibelsk betydning. Lunkenhed betyder selvtilfredshed. Og denne selvtilfredshed fører ofte til selvbedrag. Netop dette er det, der gør lunkenhed så farlig: Du mister dømmekraften. Du mister evnen til at se sandheden om dig selv!

Dette var sket i Laodikea. Menighedens medlemmer syntes at være veltilfredse, både med sig selv og med deres egen åndelige tilstand.

Men Jesus så det på en anden måde: Du ved ikke, at hvis nogen er elendig og ynkelig og fattig og blind og nøgen, er det dig!

Og det værste var, at der faktisk ikke længere var rum for Jesus: ”Se, jeg står for døren og banker”, siger han.

Jesus stod udenfor! Han var sat uden for både hjerteliv og menighedsliv. Og dette er lunkenhedens sikre kendetegn.

Luk Jesus ind!

Til dig, som læser dette:

Også du slider måske i det med både bibellæsning og bønsliv. Også du mærker, at du ikke er så brændende og aktiv, som du burde have været.

Men hør: Slip Jesus ind i alt rodet! Luk Jesus ind i din nød! Frelsen ligger i, at du klynger dig til Jesus, som du er, frem for at du i selvtilfredshed sætter Jesus udenfor! Sådan værnes du mod lunkenheden.


Oversat af Henrik Gren Hansen fra p7.no. 


Artiklen er fra Nyt Livs blad nr. 1-2014. Hele bladet kan læses her.


Takket være et samarbejde med Lumi Radio Aalborg kan denne og andre artikler også høres i lydudgave, indtalt af Inge Lise Schmidt.
Evt. fejl i lydfilen kan meldes til lumi@lumiradio.dk eller tlf. 5192 4628 (husk at angive minuttal for fejlen).

Lyd

Åbn lyd i nyt vindue
Downloads

Downloads

  • Lyd

Udgivet af

Johnn Hardang

Johnn Hardang, Bergen, radiopræst.

Johnn Hardang

Johnn Hardang, Bergen, radiopræst.