Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Jeg mødte Jesus

Om hvordan vi skal vurdere Charlotte Rørths syner og tolkningen af dem i bogen "Jeg mødte Jesus".

Vejledning på bogmarkedet

Det er ikke alt på det kristne bogmarked, som er godt og opbyggeligt for troen. I denne artikelserie vil vi give hjælp til at sortere de bøger fra, som måske er populære, men som reelt er nedbrydende for en evangelisk tro og tjeneste.

Jeg vil gerne advare imod at bruge en bestemt bog som opbyggelig læsning. Det drejer sig Charlotte Rørths Jeg mødte Jesus – Bekendelser fra en modvilligt troende, som anvendes i bl.a. bibelkredssammenhæng.

Bogen har vakt stor opsigt efter positiv medieomtale. Den skildrer dels, hvordan Charlotte Rørth som almindelig sekulariseret dansker overraskes af at se Jesus lyslevende for sig i en spansk kirke; dels hvordan hun fortolker sine syner efterfølgende.

Jeg tvivler ikke på Charlotte Rørths ærlighed. Hun ønsker helt sikkert ikke at føre nogen bag lyset. Og hvorfor skulle hun ikke se Jesus i et syn? Det gør jo mange i disse år.

Mærkeligt er det dog, at Jesus i synet siger: “Jeg stoler på dig”, og ikke noget om, at forfatteren skal stole på ham. Mere foruroligende er det, at synet af Jesus tilsyneladende ikke fører til fokus på, hvad han vil, eller hvad han har gjort. Og rent ud alarmerende er vildledningen fra nyreligiøse terapeuter og bibelkritiske teologer, da forfatteren søger en forklaring på sin oplevelse.

Størstedelen af bogen består af det virvar af forklaringer, hun får, og som hun af gode grunde ikke ved, hvad hun skal stille op med. På den måde bliver Charlotte først rørt og siden vildledt: Man fortæller hende, at hun har oplevet hinduernes kundalinirejsning gennem rygraden. At synet af Jesus beviser hendes ganske særlige personlige evner. At oplevelsen bekræfter, at opstandelsen skal forstås rent åndeligt. At hun så Jesus, fordi hun opholdt sig på et særlig religiøst sted, ladet med forskellige religioner osv.

Der er også sundere forklaringer i mængden, men samlet set ligger bogen langt fra den sunde lære. I øvrigt tages oplevelserne flere gange til indtægt for, at optagethed af læren er en misforståelse. Hvad Jesus mener, spiller ikke rigtig nogen rolle.

Fordi bogen er et sammensurium af kristendom og rigtig meget andet, vil jeg advare imod at bruge den som opbyggelig litteratur. Jeg mener ikke, at det er ansvarligt at henvise søgende mennesker eller nye kristne til den. De mange ikke-kristne forklaringer vildleder, og vil nemt give mennesker appetit på at lære mere af hinduismen, bibelkritikken eller et berømt nyreligiøst center, som får flot omtale. Så selv om bogen måske tager udgangspunkt i et ægte møde med Jesus, risikerer man ved læsningen at blive ført bort fra ham.


Artiklen er fra Nyt Livs blad nr. 1-2017. Hele bladet kan læses her.

Udgivet af

Michael Lerche Nygaard

Michael Lerche Nygaard, sognepræst i Kristkirkens sogn, Koldning.

Michael Lerche Nygaard

Michael Lerche Nygaard, sognepræst i Kristkirkens sogn, Koldning.