Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Hvordan står det til i de dødes land?

Om hvor vi får svaret på Kim Larsens spørgsmål til "pianomand".

Lørdag aften var der havekoncert ved spisestedet, som ligger lige over for den gade, jeg bor på. Muntre viser hørtes ikke bare over til mig, men fulgte mig på hele min aftenrute.

Vel tilbage fra min spadseretur annoncerede visesangeren, at han ville synge en dansk vise, han havde oversat til norsk. Jeg opfattede, at sangen handlede om en ”pianomand” og et spørgsmål om, hvordan det er efter døden. Det vakte min interesse.

Et hurtigt tjek på Google viste, at det var en sang af Kim Larsen, der blev sunget. Teksten fortæller, at ”pianomand” er død, og Kim Larsen spørger: ”Pianomand, ka’ du høre mig, hvordan står det til i de dødes land? (…) Er der koldt og mørkt i den sorte grav, eller (…) er der sang og musik i de dødes land? (…) Er der sol over Gudhjem i de dødes land, eller dybt godnat, pianomand? Det ved du nu, pianomand.”

Søndag formiddag skulle jeg tale over missionsbefalingen. Det slog mig: Her er grunden til, at Jesus gav sine disciple missionsbefalingen. Vi mennesker har altid tænkt over, ”hvordan det står til i de dødes land”. Men det tragiske er, at ingen af os kender svaret af os selv. Heller ikke den døde pianomand kan give os nogen svar. Derfor er der så mange religioner, der prøver at give en forklaring. Men de kender ikke svaret på dette spørgsmål, selvom de med stor overbevisning prøver.

Svaret på spørgsmålet finder vi kun i Guds ord.

Et enkelt og klart svar finder vi i 1 Joh 5,12: ”Den, der har Sønnen, har livet; den, der ikke har Guds søn, har ikke livet.”

Fortællingen om den rige mand og Lazarus uddyber det. Den, der ikke har Guds søn, går fortabt i en evig pine. Det fantastiske budskab, Jesus har bedt sine om at bringe videre ud, er, at det er muligt for os syndige mennesker at slippe for sådan en evighed. Har du Jesus, har du livet, og bag døden er der en fantastisk himmel, der venter, hvor alt vil være evigt godt.

Denne frelse kan du få ufortjent af bare nåde, hvis du omvender dig fra synden og tror på Jesus. Jesus har betalt og sonet for dine synder. ”Men han blev gennemboret for vore overtrædelser og knust for vore synder. Han blev straffet, for at vi kunne få fred, ved hans sår blev vi helbredt” (Es 53,5). Derfor er vejen op til Himlen fri! Det holder, det Jesus har gjort.

Kim Larsen spurgte pianomand om, hvor det står til i de dødes land. Man han fik ikke noget svar. Svaret, Himlens Gud giver, er enkelt og alvorligt: enten evig himmel eller evig fortabelse. Jesus har selv fortalt os vejen til Himlen: ”Jeg er vejen.”

Og: ”Der er ikke frelse i nogen anden, ja, der er ikke givet mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved” (ApG 4,12).

Kom, nu er alt rede! (Luk 14,17).


Oversættelse: Henrik Gren Hansen


Artiklen er fra Nyt Livs blad nr. 2-2023. Hele bladet kan læses her.

Udgivet af

Ove Sandvik

Ove Sandvik, Jørpeland, forkynder i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Ove Sandvik

Ove Sandvik, Jørpeland, forkynder i Norsk Luthersk Misjonssamband.