Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Hvad betyder mit konfirmationsord?

Hvad ligger der i, at "Herren øver trofasthed, ret og retfærdighed på jorden"?

Spørgsmål:

Hej. Lige siden jeg blev konfirmeret sidste år, har jeg undret mig over, hvad mit konfirmationsord mon betød. Det var nemlig personligt udvalgt af min præst, men hun fortalte mig aldrig, hvad det betød. Jeg har ledt adskillige steder på internettet, men kan ikke finde svar. Så jeg havde håbet, jeg måske kunne få afklaring her. Mit konfirmationsord er: \”Jeg, Herren, øver trofasthed, ret og retfærdighed på jorden!\” Mvh

Svar:

Hej!

Mange tak for dit spørgsmål. Hvor er det godt, at du ikke bare giver slip på dit konfirmationsord, selvom det kan være svært at forstå! (Og jeg kan godt forstå, du synes, det er svært at forstå!).

Det er faktisk generelt rigtig godt ikke at give slip på det, vi læser i Bibelen, før vi har fundet ud af, hvad det betyder – og hvad det betyder personligt for dig eller for mig – for det er jo Gud selv, der vil sige noget vigtigt til os, når vi læser i Bibelen, og så må vi høre godt efter!

Når Gud siger, at han “øver” trofasthed osv. på jorden, så betyder det, at han “udøver” eller “gør” trofasthed, ret og retfærdighed.

Så dit konfirmationsord viser, at Gud ikke er en passiv Gud, der sidder oppe i himlen og lader os hernede på jorden passe os selv. Gud er en Gud, der gør noget her på vores jord – og i vores liv.

Det synes jeg i sig selv, er en rigtig god ting ved dit konfirmationsord. For gennem ens liv kan man nok nogle gange komme ud for, at Gud føles langt væk, og det kan se ud til, at det er lidt tilfældigt, hvad der sker med en, og hvad der sker i den store verden.

Men nej – så må du hive dit konfirmationsord ord frem! – Gud er en Gud, der gør noget! Han øver/udøver noget. Han fører nogle ting igennem. Han arbejder hele tiden med os og med alle mennesker.

Hvad er det så, Gud gør? Hvad er det, Gud “øver” her på jorden?

Trofasthed, ret og retfærdighed.

Ordet “trofasthed” kan også oversættes med det gamle ord “barmhjertighed” eller det endnu ældre ord “miskundhed”, sådan som man gjorde i ældre bibeloversættelser. Men der ligger nok begge dele i det – både trofasthed og barmhjertighed/miskundhed. Man kan sige, at Gud er trofast på den måde, at han holder sig til det, han har sagt og lovet – og hvad har han lovet? Han har lovet at være barmhjertig og nådig mod den, der tror på ham og sætter sin lid til ham.

Dit konfirmationsord kommer fra Jeremias’ Bog kapitel 9 (vers 23). Og kapitel 9 i Jeremias’ Bog startede med en lang og voldsom beskrivelse af det modsatte af trofasthed, ret og retfærdighed. Der står om Guds folk, at de er “troløse” (utro), og at de “bedrager hinanden” og “de har lært deres tunge at tale løgn, de handler slet og kan ikke høre op” (dvs. de gør onde ting, og det kan de ikke holde op med).

Gud er det helt modsatte af det. Alt, hvad han gør, er trofasthed, ret og retfærdighed.

Jeg synes, det er et godt ord, din præst har fundet til dig! For der ligger rigtig meget i det – og jeg tror, du vil kunne blive ved med at “tygge på det” resten af dit liv, uden at nå helt til bunds i det.

Men jeg vil nævne tre ting, som jeg synes, er rigtig godt:

For det første: Gud er en, du kan regne med! Hvis du kommer til at opleve svigt og løgn og ondskab fra andre mennesker – så er Gud det modsatte af det. Gud er som en klippe, der altid står fast, og som du altid kan komme til med alle ting – for når du er hans barn, så har du en trofast og barmhjertig Gud!

For det andet: Når du er Guds barn, så må du også regne med, at din himmelske far ikke lader dig sejle din egen sø med de svære ting – men han gør noget og ønsker at gribe ind i dit liv. Det er ikke altid så let at se, hvad Gud gør, og hvorfor Gud gør det. Men hvis du lever med Gud, så vil du en dag kunne se tilbage på dit liv og sige: Gud har i sin store trofasthed og barmhjertighed gjort, hvad der var allerbedst for mig i mit liv – og det har han gjort, for at jeg kunne komme hjem til Paradis og være sammen med ham for altid!

For det tredje: Dit konfirmationsord handler også om Jesus!

Det bliver faktisk næsten citeret af Paulus i Første Korintherbrev (1,31), når han siger:

Men ham skyldes det, at I er i Kristus Jesus, som er blevet visdom for os fra Gud, både retfærdighed og helligelse og forløsning, for at “den, der er stolt, skal være stolt af Herren,” som der står skrevet.

Hvor står det skrevet, det, som Paulus citerer her? Det står skrevet lige før dit konfirmationsord! Der står: 

Den, der er stolt, skal være stolt af dette,
at han har indsigt og kender mig.
For jeg, Herren, øver trofasthed,
ret og retfærdighed på jorden.

Og det er faktisk en ret god ting at få med (det er altid godt at få sammenhængen i Bibelen med!).

Jeg må nok indrømme, at når jeg sådan lige umiddelbart hører det om Gud, at han øver trofasthed, ret og retfærdighed, så er det ikke noget, jeg bliver særligt “stolt af”. Faktisk kan jeg godt blive lige det modsatte … Jeg kan komme til at skamme mig. For i virkeligheden ligner jeg nok selv mest de der “troløse løgnere”, som Jeremias lige har beskrevet i begyndelsen af kapitel 9 – jeg ligner dem i hvert fald en hel del mere, end jeg ligner Gud!

Så jeg er ikke “stolt af det”, når jeg får at vide, at Gud udøver trofasthed, ret og retfærdighed – for jeg tænker: Hvordan kan jeg så have med ham at gøre? Ville det ikke have været dejligere, hvis der stod, at Gud er sød og rar mod alle mennesker?

Sådan kan jeg godt selv komme til at tænke. Men så er det vigtigt, at jeg får øje på, hvad der står, jeg skal være stolt af! Der står jo ikke, at jeg skal være stolt af mig selv! Der står, at jeg skal være stolt af Herren!

Når jeg føler mig som en rigtig dårlig kristen, og når jeg ikke kan finde ud af at leve, sådan som jeg gerne vil – så må jeg komme til Gud, og så må jeg være stolt af Jesus! For Jesus – han er alt det, som jeg ikke kan finde ud at være. Og han har levet det kristne liv, jeg har så svært ved at leve.

Derfor kan jeg få lov til at være stolt af Guds trofasthed og retfærdighed – for når Gud er trofast og retfærdig, så betyder det først og fremmest, at jeg kan regne med, at han ikke vil straffe synden og alt det forkerte i mit liv 2 gange! Og når Gud nu allerede har straffet Jesus én gang for al min synd – så vil han ikke også straffe mig – det ville være uretfærdigt! Og det er grunden til, at du og jeg må få lov til at være stolte af, at vi har en trofast og barmhjertig Gud – for Jesu skyld!

Der kunne skrives meget mere – men jeg håber, du kan se, at der gemmer sig helt utroligt meget godt i dit konfirmationsord! Tillykke med din konfirmation for et år siden, og jeg håber, du vil blive ved med at være nysgerrig efter, hvad der står i Bibelen – uanset om det er dit konfirmationsord eller noget, du bare lige læser eller hører!

Mvh