Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Herrens højre hånd

Om det eneste sikre skjold mod alle Djævelens angreb.

Så er der da nu ingen fordømmelse for dem, som er i Kristus Jesus (Rom 8,1).

De hellige må være martyrer. For de kæmper med døden, og de slås med Djævelen. Han kan ikke lide Guds ord, og lige så lidt kan han lide dem, der forkynder og gør efter det. Han angriber dem både i livet og i dødsøjeblikket. Og hvem kan opregne alle de kunster, han gør, for at berede vejen til synd, død og Helvede? Det er hans håndværk, som han har drevet i henved 6000 år, og han forstår sig kun alt for godt på, hvad der skal til.

Men i sådan nogle kampe er det den allerbedste og allersikreste vej til sejr at lære at synge med på de helliges sang i Salme 118: ”Herrens højre hånd er løftet, Herrens højre hånd bringer sejr! Jeg skal ikke dø, men leve og fortælle om Herrens gerninger” (v. 16-17). Vi må lære at fornægte os selv og holde os fast ved Guds højre hånd, så vi siger: Jeg vil slet ingenting være, men Herren skal være al min styrke.

Forstår vi os rigtigt på den sang, så snyder vi Djævelen, så han ingen vegne kommer med os. For når jeg synger den sang, så frigør jeg mig helt fra mig selv og fra alt, hvad der er mit eget, så jeg frimodigt kan sige til Djævelen: Hvor er det, du tror, du kan ramme mig? Søger du gode gerninger, og vil du anklage min hellighed for Gud? Jamen jeg har jo ingen! Min styrke er ikke min egen! Det er Herren, der er min styrke. Du må bare prøve, om du kan vriste min hånd op og se, om du kan pine penge ud af min tomme pung!

Eller er det min synd, du vil anklage mig for? Jamen synd har jeg jo heller ikke! Her har du Herrens magt – den kan du anklage, så længe du har lyst til. Men jeg ved ikke af nogen som helst synd eller hellighed hos mig. Jeg ved ingenting, slet ingenting, om andet end Guds kraft i mig!

Hvem der bare kunne slippe alt sit eget og på den måde med sine tomme lommer holde Djævelen for nar!

Det er som med den fattige husejer, der midt om natten møder en tyv i sit hus og gør grin med ham: Du dumme tyveknægt! Bilder du dig virkelig ind, at du kan finde noget herinde i nattens mørke, når jeg selv ikke engang kan finde noget her ved højlys dag?

Hvad skal Djævelen gøre, når han møder sådan en frigjort sjæl, der hverken har nogen synd eller hellighed, han kan tage fat i?

Her strander Djævelen med al sin kunst. Det nytter ikke noget, når han vil anfægte os ved at gøre synden stor, og det nytter ikke noget, når han vil pille dine gode gerninger ned. Uanset hvad han stiller op, bliver han bare henvist til Guds højre hånd, hvor han må give fortabt.

Men hvis du kommer bort fra denne sang, og Djævelen så kommer og angriber dig med dine synder og gode gerninger, og du indlader dig på at begynde at diskutere med ham – så skal han nok få dig derhen, hvor han gerne vil. For så vil du snart glemme alt og miste Gud og hans højre hånd.

500-året for reformationen vil blive markeret med reformationstemaer i bladet og på hjemmesiden. Nyt Livs fuldtidsansatte medarbejder Henrik Gren Hansen arbejder desuden med en sproglig bearbejdning af en gammel Luther-andagtsbog, som udkommer med Bibelskolens Elevforening til sommer. Ovenstående stykke er fra den kommende andagtsbog.


Artiklen er fra Nyt Livs blad nr. 1-2017. Hele bladet kan læses her.


Takket være et samarbejde med Lumi Radio Aalborg kan denne og andre artikler også høres i lydudgave, indtalt af Inge Lise Schmidt.
Evt. fejl i lydfilen kan meldes til lumi@lumiradio.dk eller tlf. 5192 4628 (husk at angive minuttal for fejlen).

Lyd

Åbn lyd i nyt vindue
Downloads

Downloads

  • Lyd

Udgivet af

Martin Luther

Martin Luther (1483-1546) var munk, professor i teologi og reformator.

Martin Luther

Martin Luther (1483-1546) var munk, professor i teologi og reformator.