Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

En vigtig sag og et særligt blad

Intro til blad nr. 2-2020

Åndskampen er først og sidst en kamp om Guds ord. Vores sjælefjende søger til stadighed at skille os fra Guds ord. Lykkes det for ham, udslukkes og dør troens liv i vore hjerter.

Behold os, Herre, ved dit ord!” (DDS 337, v.1) Med disse ord af Luther beder vi Gud bevare os i et nært og tillidsfuldt forhold til Guds ord og i personlig modtagelse af dette ord. Samtidig beder vi Gud om, at han gennem og ved dette ord vil bevare os i en sand og levende tro på Jesus.

Guds ord de nok skal lade stå” (DDS 336, v.4). Det var Luthers trøst, og det er vores trøst. Om himmel og jord forgår, skal Guds ord ikke forgå. Trods Djævelen og alle åndelige modstandere vil dette ord blive hos os, og det vil bevare kraften i sig til at holde os åndeligt i live.

Men Djævelen vil til enhver tid og på enhver måde søge at hindre vores adgang til Guds ord. Han har tusind midler. Et af de midler, som bliver mere og mere udfordrende for Guds folk i vor tid, er forførende og falske oversættelser af Bibelen.

I år er der kommet en ny oversættelse af Bibelen på dansk, Bibelen 2020. Denne oversættelse har generelt fået en meget positiv modtagelse også af bibeltro, lutherske ledere. Vi må forvente, at mange bibeltro kristne vil tage imod denne oversættelse og gøre brug af den. Er det godt?

Vi har valgt at sætte dette nummer af Nyt Livs blad af til en grundig vurdering af den nye oversættelse. Begrundelsen er, at Bibelen 2020 ifølge vores vurdering i meget alvorlig grad er præget af bibelkritik og af en almenreligiøs fordrejelse af det bibelske budskab.

Vi er ikke kommet let frem til denne vurdering. Der er gået et langt og grundigt arbejde forud, og sådan må det være. At vi har sat fire artikler og næsten et helt blad af til at fremlægge vores arbejde og begrunde vores vurdering, vidner om den alvor, vi tillægger sagen.

Alle fire artikler er vigtige. De to første giver en forståelse for, hvordan bibeloversættelserne har udviklet sig i Danmark gennem tiden, hvilke teologier der har præget oversættelserne, og hvilken form for oversættelse Luther anbefaler. Den tredje artikel er længst og rummer en konkret undersøgelse og vurdering af Bibelen 2020. Den fjerde artikel søger at kaste lys over vejen frem. De fire artikler kan downloades fra Nyt Livs hjemmeside som én samlet rapport.

Når vi har sat næsten et helt blad af til at skrive om Bibelen 2020, betyder det, at der er meget lidt opbyggeligt og sjælesørgerisk stof i dette blad. Selvom den første del af formandsberetningen er et vidnesbyrd, og selvom der er megen opbyggelse og sjælesorg i den tredje artikel om Bibelen 2020, har vi vurderet, at vi må tilbyde vore læsere mere opbyggelig læsning. Derfor vil der hver uge frem til jul blive lagt en ny opbyggelig artikel op på Nyt Livs hjemmeside.

God læsning både i dette blad og på hjemmesiden!

Udgivet af

Mikkel Vigilius

Mikkel Vigilius, Hillerød, underviser på Luthersk Missions Højskole, redaktør for Nyt Livs blad.

Mikkel Vigilius

Mikkel Vigilius, Hillerød, underviser på Luthersk Missions Højskole, redaktør for Nyt Livs blad.