Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Du er elsket

Om julens årsag og betydning: Du er ikke bare støv!

En ufattelig kærlighed

Hvor er det en rigdom, at vi endnu engang får lov til at fejre jul. Denne fest stiller os på ny over for den kendsgerning, at der var en, som forlod Himlens herlighed for at kunne dele den med os. Han gav afkald, ja, ingen har bragt et offer som han. Bag dette ligger en helt ufattelig kærlighed, et bankende frelserhjerte, der ikke kan udholde, at en verden ikke har nogen frelsesmulighed.

Vi kan aldrig forstå Guds kærlighed. Når du en stjerneklar aften stiller dig udenfor og betragter dette fantastiske, så kan du sige til dig selv: ”Den Herre, som har skabt alt, han har elsket mig så højt, at han gav det dyreste, han havde, for at jeg skulle blive frelst. De utallige stjerner kostede ham kun et ord, men min frelse kostede en enbåren elsket søn.”

Hvad er grunden til, at Gud har elsket dig så højt? Er du mere end et støvfnug? Hvad er et menneske?

Besøg på et krematorium

Jeg husker min første bisættelse fra Solbjerg Krematorium. Da jeg var ukendt med forholdene, kom jeg i god tid, og en venlig kirkegårdsbetjent spurgte mig, om jeg ikke ville se hele krematoriet. Først viste han mig alle de øvre rum, som var blottet for kristen udsmykning. I en sal var et menneskeliv fremstillet fra fødsel til død. Man så det legende barn, ynglingen med de spirende kræfter. Faderen og moderen, der byggede et hjem for deres børn – og endelig den nye slægt følge en kær slægtning til graven. Et menneskeliv?

Da jeg havde betragtet dette et stykke tid, spurgte min ledsager, om jeg ikke ville med ned i kælderen for at se ovnene. Jeg indvilligede i det, og vi fulgtes ad ned ad en jerntrappe. Først mødte vi en lang række kister, som ventede på at blive brændt. Dernæst kom vi ind i et rum, hvor ovnene stod. Han forklarede mig, hvordan brændingen foregik, og åbnede en af ovnene. Derinde lå et menneske, der var brændt til aske. Man kunne tydeligt se hele skelettet, og for at vise mig, hvor porøse knoglerne var, tog han et stykke af rygsøjlen og trykkede det ganske let mellem sine fingre. Det var skørt som udbrændt træ.

Det var med en underlig følelse, jeg gik op i krematoriet og forrettede bisættelsen. Det genlød i mit sind: Du er støv, du er støv …

Hvis det ikke var blevet jul

Nu fejrer vi julen. Hver eneste af os mødes med det herlige budskab. Du er mere end støv. Du er elsket af himlens og jordens herre. Er der noget, du trænger til, så er det, at dette herlige budskab skal sænke sig dybt i din sjæl.

Verden er kold. Det gælder den store verden, hvor himlen er overtrukket med uvejrsskyer, og det gælder hverdagens lille verden. Men det gælder jo også dig selv. Hvor er det tit koldt i os. Vi trænger sandelig til at gennemvarmes af Jesu frelserkærlighed.

Du er elsket med en kærlighed, som ikke kender nogen grænse. En kærlighed, som drev himlens og jordens skaber og herre til at sende sin søn ind i døden, ja, ind under sin vrede, for at han kunne tage dig i sin favn og sige de vidunderlige ord til dig: ”Du er min!”

Det kan undertiden hjælpe os til bedre at forstå en sag, at vi prøver at forestille os, at det, som virkelig er sket, ikke har fundet sted.

Tænk hvis det aldrig var blevet julenat på jord. Så havde Guds kærlighed aldrig kunnet nå os. Så havde vi evigt måttet fortæres af hans vredes og harmes ild. Gud havde ikke kunnet frelse os. Det forbød hans hellighed.

Evigt adskilt fra ham. Hver eneste nat ville sige dig: ”Denne nat er ikke den sidste!” Aldrig, aldrig ville du nemlig opleve den sidste nat her på jorden. Forude ventede den evige nat uden et eneste lys. Evigt uden Gud. Evigt uden håb.

Julens årsag

Men Gud være lovet. Det blev jul på jord. Jesus kom. Frelseren kom. Redningsmanden kom. Gud var så forunderligt god. Og han lod sin kærlighed bane vej til os. Det kostede ham en enorm pris. Der går en lige linje fra Betlehem til Golgata.

Nu spørger Gud dig: Kan du være i tvivl? Hvordan skal jeg klarere vise dig min kærlighed?

Hvordan tror du, Gud havde det, da han måtte sende sin søn ned i denne verdens kolde nat? Hvad var hans bevæggrund?

Det var hans kærlighed til dig.

Hvorfor udfriede Gud ikke Jesus, da syndere førte ham mod retterstedet?

Det var hans kærlighed til dig, som holdt ham tilbage. Det måtte ske. Ofret måtte bringes. En anden måtte dø i dit sted.

Nu ønsker vi hinanden en glædelig jul. Vi ønsker hinanden, at frelsens befriende budskab igen må forløse vore hjerter eller måske gøre det for første gang. Der er grund til jubel. Jesus er kommet. Guds kærlighed strømmer dig i møde, og det lyder til dig: ”Du er elsket, du er købt, du er hans!”

Fra Båndet nr. 10-1971.


Artiklen er fra Nyt Livs blad nr. 3-2021. Hele bladet kan læses her.

Lyd

Åbn lyd i nyt vindue
Downloads

Downloads

  • Lyd