Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Discipel med uklare øjne?

Ugens vidnesbyrd, uge 25 2021.

Jeg fik en besked fra optikeren. Der stod: ”Det er tid at få tjekket dit syn.” Da jeg mødte op, skulle jeg tage plads i stolen, hvorefter et stort monstrum blev placeret foran mit ansigt. Hun lavede en masse forskellige indstillinger, og hver gang hun havde ændret noget, spurgte hun: ”Ser du klart nu?”

Jeg vil spørge dig, som læser dette: Ser du klart? Ser du Golgata sådan helt klart?

Flere gange i mit kristenliv har jeg været i situationer, hvor jeg ikke så klart. Golgata var blevet væk i tågen. Mit mål var blevet utydeligt, så utydeligt at jeg ikke længere kunne se korset, kun omridset var at skimte.

Hvordan endte jeg der, så langt væk?

Jeg tror, mange har prøvet det, at evangeliet om den opstandne Herre Kristus glider i baggrunden.

Det kan være meget forskelligt, hvad der gør, at man ikke ser klart længere: hobbyer, livet, goderne osv. Måske har du fået nye venner. De vil ikke helt det samme, som du er vant til, men de er bare så flinke og sjove at være sammen med. Så …

Måske du har mistet glæden – eller måske skal jeg spørge: Hvad glæder dig? Måske trækker det verdslige liv kraftigt i dig, og samtidig er bibellæsningen blevet en sur pligt.

Har du mistet trosfrimodigheden? Står din plads tom ved møderne? Er der blevet langt mellem andagterne og bønnerne?

I Lukasevangeliet kap. 24,13-35 (læs det gerne igen, det kunne være, der er noget, du har overset!) læser vi om emmausvandrerne. De havde mistet modet og havde forladt Golgata, deres skuldre hang langt nede, selv sandet var mere tørt og støvede mere, det satte sig i øjne og på tænderne, deres skridt blev tunge – Golgata var blevet utydelig. Ordene ”det er fuldbragt” var klinget ud.

Efter at have gået sammen med dem og forkyndt for dem, ”hvad der stod om ham i alle skrifterne”, står der sidst i kapitlet vers 31: ”Da åbnedes deres øjne, og de genkendte ham”, og vers 35: Han bryder brødet, og med et ser de klart.

De har fået klart syn og sind.

Korset står knivskarpt. Står det også helt klart for dig?

Blodet i årene på træet, spidserne på tornene, kan du dufte eddiken?

Ser du Lammet? Ser du Lammet?

Hører du ordene: ”Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig?”

For det var for dig! Dig, som ser klart. Og det var for dig, der er på vej ud i fortabtheden. Og det er også for dig, som sidder fast til halsen.

Så siger den højt ophøjede, som troner evigt, hvis navn er “Hellig”: I højhed og hellighed bor jeg, hos den knuste, i ånden bøjede for at kalde de bøjedes ånd og de knustes hjerte til live (Es 57,15, gl. oversættelse).

Udgivet af

Torben Bitsch

Torben Bitsch, pedel, Videbæk. 51 år, gift med Bente og har 3 børn.

Torben Bitsch

Torben Bitsch, pedel, Videbæk. 51 år, gift med Bente og har 3 børn.