Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

At pege og forkynde ret

Ugens vidnesbyrd, uge 43 2019. Joh 1,29

Se, dét Guds Lam, som bærer bort verdens synd (Joh 1,29).

Johannes Døber anses vel for at være en af Bibelens skarpeste lovforkyndere, eller bodsprædikanter? Hans forkyndelse var skarp, forargelig og uden hensyn til tilhørerne, vil mange sige. Og de har ret! For Johannes Døber var nemlig ikke tilhørerfikseret. Han var budskabsfikseret. For Johannes var Guds tjener med sit budskab, og ikke menneskers.

Dette gav ham en kort, men alligevel utrolig stor tjeneste for Gud. For Jesus siger selv, at blandt kvindefødte var Johannes ”den største profet”. (Luk 7,28).

Ingen profet blandt mennesker var altså større end Johannes Døber for Gud. Tænk hvilket vidnesbyrd! Måtte vi lære af denne, blandt kvindefødte, for Gud, største blandt profeter! Særligt af hans profet-tjeneste og forkyndelse. Denne mand, som var så værdsat af Jesus, og som skulle berede vejen for Jesus, for evangeliet selv.

Men var Døberen Johannes en skarp og hensynsløs forkynder af Guds lov for de ubodfærdige og selvretfærdige, og var han for de bodfærdige, toldere og syndere – dem der ”gav Gud ret” – en klar og sand forkynder (jf. Luk 7,29-30), ja, da må vi samtidig erkende, at han også var en af de største evangelieforkyndere, verden nogensinde har set!

Hvorfor? Jo. For gennem ét eneste bibelvers får han peget mere på Jesus og undervist mere om Jesus, end noget andet menneske har gjort.

”SE, der er Guds Lam, som borttager verdens synd” (jf. NIV-1984 overs.)

Med rette siger Luther et sted, at ”døberen Johannes har den helligste pegefinger blandt alle profeter i skriften”. For hvad betyder det at pege og tale om Jesus, som Døberen gør her i Joh 1,29? Jo, det betyder jo – at al synd, som er begået, helt fra Adam i Edens have og helt til det allersidste menneske på denne jord – den bærer Jesus bort.

Hvordan? Som Guds Lam.

Og det betyder jo, at al den synd, som du begår, har begået og vil begå – den bærer Jesus bort. Bærer den bort på sit legeme. Op på korsets træ. Og så forsoner han med Gud. Så rammes han af Guds vrede og straffes i stedet for syndere. Som Guds offerlam. Én gang for alle i historien på Golgatas kors. Og én gang for alle for Gud, gennem et evigt gyldigt sonoffer på korset.

Det er svært at forstå! Men herligt at tro. Hebræerbrevet 10,14 forklarer det så godt for os: ”For ved ét eneste offer har han for altid ført dem, han helliger, til målet.”

Forstår du: Jesus, Guds lam, har med sit sonoffer, ført dig til målet. Du er retfærdig, hellig og ren for Gud – ved Guds lam. Du kan ikke føres længere frem; for du er jo ført til målet, er ren og retfærdig ved Jesus og hans offer. Og mens du lever her i tro på Jesus, så helliger han dig.

Ikke for at du skal blive mere retfærdig og hellig for Gud, men fordi du nu tilhører Jesus Kristus, og ikke mere synden, Djævelen, og verden. Derfor helliges du og ligedannes med Guds søn som et Guds barn.

Se derfor ikke mere på dig selv. Se derfor ikke på andre eller på tidens kristendom – og heller ikke på Guds lov – men SE på Jesus.

Så hører og tror du nemlig, som Johannes Døber forkynder; og så har du alt i Jesus, Guds lam, som borttog alle dine synder med sit blod.

Amen.

Udgivet af

Ruben Skov Jensen

Ruben Skov Jensen, Sverige, tavlemontør/elektriker.

Ruben Skov Jensen

Ruben Skov Jensen, Sverige, tavlemontør/elektriker.