Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Vålse, Falster og evigheden

Vålse, Falster og evigheden

Af Peter O.K. Olofson. Udgivet af Neema Forlag i 2021, 104 sider, 195 kr. + porto (købes via bestilling til neemaforlag@gmail.com)

Lokalhistorie og stof til eftertanke. 5 afsnit.

Vålse er en lille by på det nordvestlige Falster med 427 indbyggere (i 2018). Hertil flyttede Peter O.K. Olofson i 2016, da missionærtjenesten i Tanzania var slut. Interessen for det/de lokale og missionssindet lod han ikke blive i det fjerne. Det er der kommet en lille læseværdig bog ud af.

Han dykkede ned i byens historie, tidligere ret så isoleret fra omverdenen og med sit eget særpræg. Gadekæret. Personer træder frem, meninger brydes, mord. Livets gang fra det store til det små.

Tankevækkende er afsnittet om kirken i byen. Fra blomstrende til messefald. Om præsten Arboe-Rasmussen, som ledende personer ville have til byen, men som fik nej fra biskop og provst grundet afvigende lære (havde forladt ’Skriften alene’ og ’trosbekendelsen alene’ og lagde vægten på fællesskabet). Folketinget blandede sig, lovgav, og byen fik deres ønskede præst. Ingen fik glæde af dette.

Fra Vålse tages vi med på Falsters kirkegårde, hvor gravstenene taler om livet, savn, smerte, sorg, kærlighed, håb. Gennem det hele går et klarsyn om livets to udgange, frelse ved Jesu forsonergerning eller fortabelse. ”Elsket og savnet i evighed” står der et sted. Tanker fødes.

Døden er ubærlig, men han, der døde på korset kan bære os! Og husk: ’Døden er kun en blund’.

Sidste afsnit er fra 2020, 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark og 75-året for Danmarks befrielse for den tyske besættelse. Store og glædelige begivenheder. Også disse sættes i evighedsperspektiv. ”Der er kun evig genforening og fuldkommen frihed i navnet Jesus. Det navn skal alle høre og høre om.”

Spændende og tankevækkende læsning.

Forfatter: Peter O.K. Olofson

Biografier / 104 sider / 195 kr.